1 op de 5 mensen krijgt huidkanker, dit kruipt op naar 1 op de 4 mensen.
Circa 1000 per jaar sterven aan de gevolgen van huidkanker.
Er zo vroeg mogelijk bij zijn is héél belangrijk.
UV straling
De straling in Nederland bestaat voor 95% uit UVA en 5% UVB.
UVB komt minder diep in de huid maar veroorzaakt veel schade, waaronder verbranding van de huid. De directe ontstekingsreactie brengt directe schade toe.
UVA komt dieper in de huid. Deze straling beschadigt langzamer maar dus wel geniepiger. Indirecte DNA-beschadiging geeft op lange termijn een risico op huidkanker.
Soorten huidkanker
Er zijn 3 soorten huidkanker en een voorstadium. Ik beschrijf hier kort enkele kenmerken. De belangrijkste boodschap om uit mijn verhaal mee te nemen is; Bij twijfel laten controleren door de huisarts!
Basaalcelcarcinoom
Dit is de meest voorkomende vorm, ongeveer 85% van de gevallen is het deze vorm van huidkanker. Het is een milde vorm die zelden uitzaait en is daardoor goed te behandelen.
Het aantal gevallen van basaalcelcarcinoom stijgt jaarlijks hard.
Plaveiselcelcarcinoom
In 10% van de gevallen blijkt het een plaveiselcelcarcinoom. Het is een snelgroeiende vorm met kans op uitzaaiing naar de lymfen. Meestal komt deze vorm voor bij 60-plussers.
Melanoom
Dit is een opeenhoping van pigmentcellen die veranderd zijn in kankercellen. Hierbij speelt mutatie door DNA schade een rol. Het is de meest agressieve vorm van huidkanker met grotere kans op uitzaaiingen. Het kan ontstaan uit een moedervlek, maar soms ontstaat het ook spontaan.
Actinische keratose
Dit is een voorstadium waarbij de huid verkleurt en ruw aanvoelt. Het kan uitgroeien tot een plaveiselcelcarcinoom.

Huidkanker herkennen
Om huidkanker te herkennen wordt ABCDE als hulpmiddel toegepast. Om dit goed te kunnen monitoren moet je je eigen huid goed in de gaten houden. En vraag af en toe een vertrouwd persoon om jouw rug te bekijken.
Ik zeg het nog maar eens:
Bij twijfel laten controleren door de huisarts!
Zo gebeurt het regelmatig dat ik mensen adviseer om een plekje te laten bekijken door de huisarts. Niet omdat ik iets vermoed, niet om je bang te maken. Maar omdat ik niet gespecialiseerd ben in de duizenden soorten plekjes die zich op de huid kunnen voordoen en omdat het zo belangrijk is dat áls het huidkanker is, je er vroeg bij bent.

Nederland is koploper in Europa
In Nederland kennen wij 4 seizoenen. In de zomer schijnt de zon veel, is het warmer en zijn we ons bewuster van de zon.
In de zomer smeren veel mensen ook wel zonnebrandcrème. De meest voorkomende beschrijving die ik tegenkom is; "ik smeer me in als ik de zon in ga."
Maar..
Enkel de hoeveelheid UVB-straling is afhankelijk van het weer en de seizoenen.
UVA schijnt het hele jaar door, dwars door bewolking heen, dwars door de ramen.
Je verbrandt een groot gedeelte van het jaar misschien niet doordat de hoeveelheid UVB minder is, maar tegelijkertijd loop je wel cumulatieve huidschade op door UVA.
Ik ben al bruin en verbrand nooit
Het is heel fijn dat jij het nare gevoel van verbranden en de schade die daarbij hoort nooit meemaakt!
Maar nu weet je dat de schade door de zon niet afhankelijk is van verbranding, en de zon ook de huid met een bruin kleurtje flink beschadigt.
Het advies blijft dan ook voor iedereen gelijk:
smeer je 365 dagen per jaar in
en herhaal dat bij zweten, na zwemmen, let op tijdens het sporten en zorg ervoor dat je zorgvuldig insmeert!
Ben je heel serieus over jouw gezondheid en de zon, dan smeer je elke 2 uur bij.
Want (elke!) zonnebrandcrème wordt afgebroken door talg en zweet, wordt weggeveegd door wrijven in je gezicht of het snuiten van je neus. En vaak slaan we onbewust plekjes over die je tijdens de volgende smeerbeurt dan weer meepakt.
Reactie plaatsen
Reacties