Een beschadigde microbioom: de bron van veel ellende

Wat is het microbioom?

Het microbioom van de huid is een complexe, onzichtbare laag van micro-organismen die op het huidoppervlak leven. Dit ecosysteem bestaat uit goede bacteriën, gisten en andere microben die samenwerken om de huid gezond te houden. Net zoals je darmen een eigen microbioom hebben, heeft ook je huid dit natuurlijke afweersysteem nodig om optimaal te functioneren. Het microbioom speelt een cruciale rol in het beschermen van de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en helpt bij het handhaven van een evenwichtige en stralende huid.

 

Waarom is een gezond microbioom zo belangrijk?

Een gezond microbioom is essentieel voor de algehele gezondheid van je huid. Het werkt als een beschermend schild dat schadelijke bacteriën en andere ongewenste indringers tegenhoudt. Daarnaast ondersteunt het microbioom de natuurlijke barrièrefunctie van de huid, waardoor vocht beter wordt vastgehouden en irritaties worden verminderd. Wanneer het microbioom in balans is, straalt de huid en voelt deze zacht en gehydrateerd aan. Bovendien helpt een gezond microbioom bij het voorkomen van ontstekingen, acne en andere huidaandoeningen, waardoor de huid haar natuurlijke glans behoudt.

 

Wat zorgt ervoor dat het microbioom beschadigt?

Er zijn veel verschillende factoren die je vochtbarrière kunnen beschadigen. Het kan zelfs een combinatie van factoren zijn, daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je huid, je huidverzorgingsroutine en je leefgewoonten om de oorzaak te achterhalen. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van schade:

  • Overmatig exfoliëren 
  • Het gebruik van uitdrogende huidverzorgingsproducten (zoals toners op alcoholbasis en sterk schuimende reinigers)
  • Het wassen van je gezicht met te heet water
  • Het overslaan van een 24h-crème (=een dagcrème en nachtcrème in één)
  • Te veel blootstelling aan de zon
  • Voorgeschreven retinoïden
  • Droge klimaten en airconditioning
  • Het gebruik van bepaalde huidtools, zoals een dermaroller
  • Medicijnen met droogte als bijwerking
  • Sommige huidtypes zijn van nature vatbaar voor een zwakke vochtbarrière
  • Veroudering (na de leeftijd van 45 jaar wordt de vochtbarrière kwetsbaarder)

 

8 manieren om een beschadigde vochtbarrière te herstellen

 

  1. Verzorg je huid zoals je de huid van een baby zou verzorgen
    Als je huid ongewoon gevoelig reageert, is het verstandig om je huid te behandelen zoals je een babyhuid zou verzorgen. Dit betekent dat je alles eenvoudig en zacht houdt totdat je huid weer normaal aanvoelt. Keer terug naar de basis en vermijd voorlopig mogelijk irriterende actieve ingrediënten.

  2. Minder exfoliëren
    Als je te vaak exfolieert, of met een te grove scrubkorrel, verwijder je de beschermende barrière van je huid, waardoor het bijna zeker is dat vocht ontsnapt. Dit kan leiden tot ontstekingen, die niet alleen zorgen voor een oncomfortabel droog en strak gevoel, maar ook bijdragen aan huidveroudering.
    Als je je vochtbarrière wilt herstellen, raad ik aan om twee weken lang geen exfoliërende producten te gebruiken. Werk ze daarna langzaam weer in je routine, begin met eenmaal per week. Afhankelijk van je huidtype kun je dit opbouwen naar vier tot vijf keer per week. Onthoud daarbij altijd dat je met de IK scrub niet moet schrobben. Je masseert het zachtjes over de huid en laat het daarna even intrekken om de fruitenzymen te laten inwerken.
    Bij AHA's en BHA's werkt dit anders, omdat je de huid niet fysiek scrubt, maar het product zacht kunt aanbrengen. Je kunt deze producten opbouwen naar dagelijks gebruik, tenzij je merkt dat dit te veel is voor jouw huid. Dan kun je gemakkelijk afbouwen naar om de dag. 

  3. Gebruik een milde reiniger
    Bij het herstellen van een beschadigde vochtbarrière is het verstandig om, wanneer je de Foam gebruikt of andere stevige reiniger, over te stappen op de Silk. Deze milde crèmereiniger herstelt de pH waarde van de huid en heeft huidherstellende complexen die de huid beschermt en het huidcomfort verhoogt. 

  4. Vermijd het wassen van je gezicht met heet water
    Heet water verwijdt de haarvaten en verhoogt de interne temperatuur van de huid. Het kan ook de microbioom van de huid aantasten. Talg (vet) verwijdert sneller in heet water. Daarom is het beter om lauw water te gebruiken om je gezicht te wassen, vooral in de wintermaanden wanneer de barrière meestal het meest kwetsbaar is.

  5. Draag zonnebrandcrème
    Zonnebrandcrème is het ultieme product om je huid te beschermen tegen een van de ergste bronnen van omgevingsschade: de zon. De UVA- en UVB-stralen van de zon dragen alleen maar bij aan een beschadigde vochtbarrière. Daarom is het zo belangrijk om zonnebrandcrème royaal en consistent aan te brengen, ongeacht het weer.

  6. Kies de juiste 24h-crème
    Crèmes kunnen zeker helpen bij het herstellen van een beschadigde vochtbarrière, maar het is belangrijk om de juiste te kiezen. Elke crème bestaat uit een mix van hydraterende en vettende ingrediënten. De verhouding van die twee verschilt per crème. 
    Wanneer de huid vooral droog en trekkerig aanvoelt, met droogtelijntjes en een oncomfortabel gevoel is Hyamax de crème voor jou. Deze heeft uiteraard hyaluronzuur, maar ook andere complexen die de huid hydrateren en huidveroudering tegengaan. 
    Wanneer de huid zichtbaar beschadigd is, met jeuk, branderigheid, irritatie en ruwheid, dan heb je een rijke, voedende crème nodig die de huid kalmeert. Hiervoor is Recover ontwikkeld. 

  7. Gebruik Prebiotic spray
    Alle huidtypes hebben water nodig, maar als je je vochtbarrière wilt herstellen, is het nog belangrijker. Wanneer je vochtbarrière beschadigd is, verliest je huid namelijk water via een proces dat transepidermaal waterverlies wordt genoemd.

    Een van mijn favoriete manieren om de huid diep te hydrateren, is door het gebruik van Prebiotic Spray. Deze kun je na je reiniging gebruiken als toner, of gedurende de dag sprayen. Het is een hydraterende lotion met prebiotica, speciaal afgestemd op het herstellen van de microbioom. Hij draagt bij aan een gezonde huidbalans, verhoogt de weerstand van de huid en kalmeert irritaties op de huid. Onafhankelijk onderzoek wees uit dat het prebiotisch extract in deze spray nog méér hydrateert dan hyaluron!

  8. Gebruik gezichtsolie (op de juiste manier)
    Wanneer hydraterende serums en vollere crèmes niet voldoende werken en de huid nog steeds droog en trekkerig aanvoelt, kun je een gezichtsolie gebruiken.Breng de olie voorzichtig aan als laatste stap in je avondroutine, dus over je crème heen. Dit zorgt voor een beschermende laag over de huid, zodat alles wat eronder zit minder snel verdampt. Een paar jaar geleden was deze methode populair onder de naam "slugging" en als je het juist inzet helpt het ook echt. 
    Ik heb in de salon 4 huidoliën: 3 oliën van Ik Skin Perfection, Re-Hydrating, Re-Covering (herstellend) en Re-Newing (voor de ouder wordende huid). Voor de natural babes heb ik de Facial Oil van Azur, met squalaan uit olijven, bosbesolie en meer natuurlijke ingrediënten. 

 

Hoe houd je een gezond microbioom in balans?

Als je weet dat je een beschadigde huidbarrière hebt, is het essentieel om je te richten op zachte, hydraterende routine. Het vocht en vet moet weer in balans komen. Vermijd harde producten die verdere schade kunnen veroorzaken, zoals sterke exfolianten of hoge concentraties van actieve ingrediënten zoals retinol. Kies in plaats daarvan voor milde Silk, en Hyamax of Recover die de barrière herstellen.Consistentie is belangrijk— jouw huidbarrière beschadigde niet in één dag en zal ook niet in een dag opgelost zijn. Met geduld kan je huidbarrière herstellen, wat leidt tot gezondere, veerkrachtigere huid.

 

Ik kijk graag verder dan alleen skincare, en heb dan ook nog wat andere tips, voor een holistische aanpak. Zorg ervoor dat je dieet rijk is aan voedingsstoffen die je huid voeden, zoals antioxidanten, omega-vetzuren en voldoende vocht. Vermijd overmatige blootstelling aan stress en probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga, die niet alleen je geest, maar ook je huid ten goede komen.

 

In mijn salon werk ik op een natuurlijke en holistische wijze aan huidverbetering en ontspanning, waarbij ik altijd rekening houd met de gezondheid van jouw huid en microbioom. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw huid in topconditie blijft, van binnen en van buiten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.