Chemische en minerale zonnebrandcrème
Een chemische zonnebrandcrème bevat organische (chemische) verbindingen zoals avobenzone, octinoxate, oxybenzone, octisalate, homosalate, octocrylene, enz. Deze verbindingen dringen door in de huid en absorberen de schadelijke UV-stralen. Ze werken door de UV-straling om te zetten in warmte en vervolgens uit het lichaam af te voeren. Chemische zonnebrandcrèmes zijn meestal transparant op de huid en kunnen gemakkelijk worden aangebracht.
Een minerale zonnebrandcrème, ook bekend als fysische of natuurlijke zonnebrandcrème, maakt gebruik van minerale ingrediënten zoals zinkoxide en titaniumdioxide. In plaats van in de huid te worden geabsorbeerd, blijven deze mineralen op het huidoppervlak liggen en vormen ze een fysieke barrière die de UV-straling reflecteert. Dit helpt de huid te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Minerale zonnebrandcrèmes zijn meestal wit op de huid en kunnen dikker zijn dan chemische zonnebrandcrèmes.
Beide typen zonnebrandcrèmes kunnen effectief zijn in het beschermen van de huid tegen schadelijke UV-straling, maar ze werken op verschillende manieren. Het kiezen tussen een chemische of minerale zonnebrandcrème is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, huidtype, eventuele allergieën en andere individuele factoren.
Ongeacht het type zonnebrandcrème dat wordt gekozen, is het essentieel om een breed-spectrum zonnebrandcrème te gebruiken met een voldoende hoge SPF (Sun Protection Factor) en deze regelmatig opnieuw aan te brengen.
Breedspectrum zonnebrandcrème
Een breedspectrum zonnebrandcrème is een type zonnebrandcrème dat bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
UVA-stralen dringen dieper door in de huid en kunnen vroegtijdige huidveroudering, rimpels en het risico op huidkanker verhogen. UVB-stralen zijn de belangrijkste veroorzakers van zonnebrand en kunnen ook bijdragen aan het ontwikkelen van huidkanker. Het is daarom essentieel om zowel UVA- als UVB-stralen te beschermen.
Ezelsbruggetje:
A van Aging
B van Burn
Een breedspectrum zonnebrandcrème bevat actieve ingrediënten die een barrière vormen en de huid beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Dit helpt om schade door de zon te voorkomen en het risico op zonnebrand, huidveroudering en huidkanker te verminderen.
Bij het kiezen van een breedspectrum zonnebrandcrème is het belangrijk om te letten op de SPF (Sun Protection Factor). De SPF geeft de mate van bescherming tegen UVB-stralen aan. Het wordt aanbevolen om een zonnebrandcrème te kiezen met een SPF van 30 of hoger om effectieve bescherming te bieden.
Het gebruik van een breedspectrum zonnebrandcrème is van vitaal belang, ongeacht het seizoen of het weer. Zelfs op bewolkte dagen kunnen de schadelijke stralen van de zon de huid bereiken. Door regelmatig een breedspectrum zonnebrandcrème aan te brengen, kunnen we onze huid effectief beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en bijdragen aan een gezonde huid op lange termijn.
Wat zegt het getal van je SPF?
Zonnebrandcrèmes met verschillende SPF (Sun Protection Factor) bieden verschillende niveaus van bescherming tegen de zon. Een SPF van 30 en 50 zijn beide effectieve opties, maar er is een verschil in de mate van bescherming.
Een zonnebrandcrème met een SPF van 30 blokkeert ongeveer 97% van de schadelijke UVB-stralen, terwijl een zonnebrandcrème met een SPF van 50 ongeveer 98% blokkeert. Het verschil in bescherming tussen SPF 30 en 50 is dus relatief klein. Ook belangrijk is het om op te merken dat 100% bescherming tegen de zon niet bestaat.
Het is belangrijk op te merken dat hogere SPF-waarden geen lineaire toename van bescherming betekenen. Bijvoorbeeld, een SPF 50 biedt geen dubbele bescherming in vergelijking met SPF 25. Het verschil in bescherming tussen SPF 30 en 50 is ook niet significant genoeg om te rechtvaardigen dat SPF 50 per definitie beter is dan SPF 30.
Belangrijker dan de SPF-waarde is de manier waarop de zonnebrandcrème wordt aangebracht en herhaald. Het correct en royaal aanbrengen van zonnebrandcrème, inclusief regelmatig opnieuw aanbrengen, is essentieel voor effectieve bescherming tegen de zon, ongeacht de SPF-waarde.
Het kiezen tussen SPF 30 en 50 hangt af van individuele behoeften en voorkeuren. Mensen met een zeer lichte huid, een geschiedenis van zonnebrand of een verhoogd risico op huidkanker kunnen baat hebben bij een hogere SPF.
En vergeet niet..
Naast het gebruik van zonnebrandcrème is het ook aan te raden om andere zonbeschermingsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding, een hoed en zonnebril, en het vermijden van directe blootstelling aan de zon tijdens de piekuren.
Smeren, kleren, weren
Om jezelf en je gezin optimaal te beschermen wanneer je op vakantie gaat, kun je dit goed onthouden:
- Smeren: elke 2 uur of nadat je uit het zwembad komt
- Kleren: draag een zonnebril, zonnehoedje en beschermende kleding. Draag bijvoorbeeld liever kleding met een mouwtje zodat de schouders beschermd zijn, of doe spelende kinderen uv-werende kleding aan
- Weren: blijf op de uren waarop de zon het hoogst staat uit de zon. Van 12.00 tot 15.00 uur staat de zon hoog aan de hemel waardoor de zonnekracht het sterkst is. Let tussen 11.00 en 16.00 uur extra op jezelf en kinderen.
Reactie plaatsen
Reacties